The All-in-One service buying and extended workforce cloud

Create transparency: Assure compliance, control costs, maximize impact

How can we help?

In the near future > 50% of a company’s workforce spend will be on the external workforce

Procurement of services remains the largest dark pool of undermanaged spend

1. Reduce maverick buying
The challenge:

The buying of contract workers and service providers is often a grey zone. Hiring managers bypass procurement

Issues & Risks:
  • Disparate processes and tools
  • Intransparency, inefficiencies and human errors
  • Time-consuming reconciliation if data is needed
The solution:

A central self-service for hiring managers to request and source any type of service or contingent work across the company

Benefits:
  • Consistent approach on engaging external workers (e.g. temps, contractors, service providers, consultants)
  • Empowerment of stakeholders to source autonomously with full compliance and transparency
  • Standardized and holistic view on all external services and workers
2. Avoid worker misclassifications
The challenge:

Incorrect status determination or deployment of external professionals: ‘Hide-a-Temp’ or ‘Staffing via SOW’

Issues & Risks:
  • Personal criminal liability and loss of reputation
  • Administrative fines, social security contributions, back taxes
  • Co-employment claims: Unintended transition of contingent workers into permanent employment
The solution:

Automated compliance check procedures, approval workflows and anomaly engine to monitor risks

Benefits:
  • Proper worker classification and contractual recommendations
  • Immediate assessment results (scores), digital end-to-end process
  • Scheduled compliance checks, monitoring and triggering of alerts
3. Be prepared for audits
The challenge:

Regulations and standards like GDPR, PCI or HIPAA require safeguarding of sensitive data and privacy

Issues & Risks:
  • Inaccurate and divergent external workforce data due to low visibility and lack of centralized information system
  • Non-compliance with regional tax, labor or privacy laws
  • Without keeping an audit trail fines or legal actions are impending threats
The solution:

Convenient recording of all inputs, modifications and decisions. Proof of proper process implementation

Benefits:
  • On-demand availability of all documents, approvals, signatures and more
  • Meaningful insight into all activties across the project timeline with easy access to greater detail
  • Configurable user roles and permissions based on need-to-know principle
4. Track the extended workforce
The challenge:

Many industries are forced to handle confidential information and must defend against security threats

Issues & Risks:
  • Loss of know how or stolen assets
  • Security breaches (espionage or sabotage)
  • Quality and compliance risks
The solution:

Talent engagement tracking

Benefits:
  • Master worker records of both SOW and contingent workers in one place
  • Guided digital on- and offboarding processes
  • GDPR-compliant tracking of former assigments
5. Automate manual burdens
The challenge:

Onerous sourcing processes utlizing a mix of spreadsheets, emails and phone calls

Issues & Risks:
  • Repetitive, manual tasks
  • Time consuming sourcing process: E.g. comparing providers in Excel lists
  • Operational friction due to inefficient, decentral stakeholder communication and media breaks
The solution:

Consumerized shopping experience that enables sourcing of services and contingent work at the speed of business

Benefits:
  • Near touchless sourcing process through self-serve model, templates and contractual recommendations
  • Husle free journey from request to engage, including supplier matching and intelligent routing
  • Side by side comparison of proposals and benchmarking with past orders
6. Cut 'time-to-fill'
The challenge:

Finding the right supplier or talent for a project is often too time-consuming

Issues & Risks:
  • Email ping pong between stakeholders
  • Business can’t wait: Maverick buying
  • Lose out on top talent to faster competitors
The solution:

Access to prequalified talents and suppliers. RFP distribution in minutes

Benefits:
  • Recalling of proven high performers. Connectors to external talent pools
  • Job posting and SOW builder guarantee consistency and quality of RFPs. Tiered supplier distribution lists cut time
  • Faster approvals due to increased avenues provided via email
7. Assure competitive rates
The challenge:

Poor quality of taxonomy and catalogue. Market rates largely informed by suppliers

Issues & Risks:
  • Supplier gaming of roles and rates to boost total billings
  • Overpaying for less qualified talent
  • T&M-based SOWs with high rates or different amounts for the same SOW
The solution:

Streamlined job taxonomy linked with rate benchmark. Recommendations for best matching engagement patterns

Benefits:
  • Rate card mangement based on company-specific job taxonomies and service catalogues
  • Cost of a worker or deliverable measured against internal or market benchmarks (by location, skill set, level,..)
  • Enforced rate card compliance and contractual recommendations (e.g. lower bill rates for roles/workers via staffing companies instead of SOW)
8. Keep running costs under control
The challenge:

T&M blank checks for SOW suppliers. Ballooning budgets. Time consuming  invoice hunting

Issues & Risks:
  • External service provider’s invoices do not match PO
  • Overpayments and budget overruns detected too late, low use of milestone billing
  • Budget shortages result in insufficient project outcomes
The solution:

Automated cost management & governance.  Invoice imports or automated invoicing

Benefits:
  • Transparency into costs and payments per PO line item and resource including record of all revisions
  • Highly structured work order data incl. intercompany cost allocations and task codes
  • Engagement recommendations (e.g. use of milestone-based pay instead of T&M)
  • Invoice import and matching to the appropriate suppliers, cost centres and projects
9. Validate work and get better quality
The challenge:

No reaction on delivery failures: Quality of work and progress against milestones is not checked sufficiently

Issues & Risks:
  • Scope creep and unsatisfactory work go unchecked
  • Costly rework causing budget overruns
  • Missed deadlines put project and budget at risk
The solution:

Get what you pay for: Open feedback & rewards for good performance and SOW compliance

Benefits:
  • 360 degree survey for teammates, suppliers and stakeholders. Or keep it simple: 5 star direct evaluations
  • Real-time insights to respond quickly if issues surface
  • Option to implement rewards or performance-based fee arrangements
10. Hire based on proven track record
The challenge:

Re-hiring of service providers who have not met performance or quality standards

Issues & Risks:
  • Personal bias
  • Intransparency, missing track records
  • Insufficient level of expertise and experience in a particular topic
The solution:

Leverage past experiences: Enhanced decision making based on proven qualifications and passion

Benefits:
  • Merit, skill and experience-based supplier and candidate matching
  • Improved service from partner suppliers and reduced effort through supplier rationalization
  • ”Do not re-hire’ flags if work is unsatisfactory

Arrange a Demo to see how Outerscore can help you

Book a Demo